pondělí 26. ledna 2015

Odpověď muslima pětadvaceti tisícům protiislámských protestujících v Německu

Autor: Rabah Kherbane, student práv specializující se na mezinárodní právo, lidská práva a právní analýzy současného dění.
Překlad: Dalibor Novák, DiS., nezávislý publicista a překladatel
Publikováno: 18/01/2015 23:55 GMT Aktualizováno: 19/01/2015 15:59 GMT

Odpověď muslima pětadvaceti tisícům protiislámských protestujících v Německu

Vážených 25000 protiislámských drážďanských protestujících a inciativo Pegida,

Slyším, že jste pochodovali v tisících proti mému náboženství. Minulý týden a minulý měsíc. Pochodovali jste proti imigrantům, cizincům a komukoli o odstín tmavšímu. Nebudu vykreslovat přirovnání k nacistickému Německu. Nebudu vás nazývat nesnášenlivci, nebudu vás urážet, a nebudu vás nálepkovat. Nicméně máme problém.

Pochodovali jste s transparenty tvrdícími, že vaše město je přeplněno muslimy. Přitom muslimů v Drážďanech je 0,1%. Pochodovali jste a tvrdili, že imigranti zahlcují vaše školy a nutí tak vaše děti cestovat kilometry za vzděláním. Přitom v cizině se narodilo 2,5% Drážďaňanů.

Tvrdíte, že Německo je zaplavováno muslimy. Ale jen 5% Němců jsou muslimové.

Pochodujete "proti islamizaci Západu". Ale za celé století, zahrnující dvě světové války, proces dekolonizace, bezpočet občanských konfliktů, zahraniční intervence, globalizaci a další přesídlování, muslimové zůstávají v Evropě okrajovou menšinou. Méně než 6%. Docela mizerný průběh kolonizace, není-li pravda?

Pochodovali jste proti uprchlíkům a žadatelům o azyl a prohlašovali jste, že Německo je jejich cíl, aby získali dávky a výhody sociální péče. Přitom podle UNHCR je na celém světě 51,2 milionu uprchlíků. Německo se stará o méně než 0,01% z nich. Je to příliš, tohle žádat? Je taková humanitární povinnost příliš velká pro Úmluvu o uprchlících, kterou vaše vláda roku 1951 ratifikovala? Nebo je to spíše trestuhodné, v porovnání například s Libanonem, kde je každá čtvrtá osoba syrským uprchlíkem?

Demonstranti, nejste sami. V mé zemi, Velké Británii, máme svou vlastní protiimigrační stranu UKIP. UKIP získal své první místo v Clactonu čistě pro svou protimigrační rétoriku. Přitom jen 4,3% obyvatel Clactonu se narodilo v cizině. V parlamentním systému, kde každý volební obvod volí svého zástupce, aby tlumočil jejich pohledy na věc, není nic, co by UKIP mohl pro clactonský lid udělat.

Vidíte podobnost? Možná bych měl vysvětlit. Váš druh má tendenci usadit se tam, kde váš "problém" ve skutečnosti neexistuje. Je to tedy otázka negativního vnímání? Strachu z neznámého? Intolerance v nevědomosti? Vytváření obětního beránka v jakési podtřídě? Mediální dezinformace?

Rozpracuji to. Londýn má 36,2% obyvatel narozených v cizině. To je v porovnání patnáctkrát větší populace cizinců, než v Drážďanech. Mnohem větší rozmanitost. UKIP získal v Londýně nejméně hlasů v porovnání se zbytkem země, v kterékoli populaci, ať už cizinecké či nikoli. Londýn je metropole hnědých, černých a bílých, pracujících vedle sebe. Prosperujeme. Dnes jsem viděl ateistu. Hádejte co? Nesnažil jsem se ho obrátit na víru ani mu setnout hlavu za rouhání. Pomohl jsem mu z autobusu. Bylo mu 74 let.

Dává to smysl?

Váš jediný vhled do Islámu je bedna ve vašem obývacím pokoji. Potvrzovací předpojatost a
kognitivní nesoulad zamořují informace, kterým se vystavujete. Informace, která odlidšťuje a polarizuje kohokoli kdo se od vás liší.

Máte rádi extrémně pravicové vyobrazení Islámu. Cítíte se díky tomu dobře. Cítíte se nadřazení. Lepší. Barbarští muslimové, to jsme. Máme neúctu k ženám a nutíme své názory druhým.

Ale věděli jste, že Turecko, Indonésie a Bangladéš, všechno státy, kde převládají muslimové, mají mnohem více zvolených ženských představitelek státu, než téměř kterákoli západní země? Víte, že Korán výslovně říká, že "v náboženství není žádného donucování" (2: 256), a že náš prorok vyjasnil, že "kdokoli ublíží nemuslimovi, nebude mu dopřáno přičichnout ani k závanu z ráje"?

Věděli jste, že vaše překroucená dezinterpretace mého náboženství pomáhá teroristům? Věděli jste, že se s teroristy shodujete v tom, co se zdá být váš základní postoj: že Islám je násilný? Věděli jste, že k hlásání tohoto dokonce používáte stejnou metodiku; vytrhávání verše z kontextu a vyhýbání se jakémukoli intelektuálnímu diskurzu?

Co jsou vlastně pro vás muslimové? Arabové? Méně než 20% z nás jsou Arabové. Indové nebo Pákistánci? Znovu, méně než 20%. Turci? Méně než 5%. Nic dalšího? To je víc, než polovina z nás, které nedokážete identifikovat.

Usuzujete na naši identitu podle naší rasy. Nemrazí vás z toho, že tak úzký pohled na svět je legitimně zastáván tolika? Neukazuje to na perspektivu zúženou až na krátkozraké žití a předsudky? Nezdá se pravděpodobné, že to povede k ignorantským úsudkům a útokům na to, co je nepoznané?

Co se stane s německým muslimem, říkám si? Bude ušetřen, protože je bílý? Nebo bude prohlášen za zrádce a vyhýbán? Je těžké si vybrat mezi rasismem a zanedbáváním krajana? Nevybírejte si ani jedno. Vyberte si vzdělání. Toleranci. Laskavost.

Odpoutejte se ze začarovaného kruhu extrémně pravicových médií (která nejsou obeznámena s cizinci), která krmí extrémně pravicovou populaci (která není obeznámena s cizinci) tím, jak by měli přemýšlet o cizincích.

Ptám se vás, potkali jste někdy muslima? "Potkat" není synonymem pro hlasité nadávky nebo ubodání k smrti u nich doma nebo mimo domov. Seděli jste někdy s muslimem? Mluvili jste někdy s muslimem? Pracovali jste někdy s muslimem?

Měli byste. Třeba na letišti, kde jsme 42krát častěji podrobováni osobní prohlídce, abychom mohli být prohlášeni za bezpečné k mezilidské interakci.

Upřímně,
S kutečný muslim (ne ti z televize)

Sledujte Rabaha Kherbanea na Twitteru: www.twitter.com/PPositivism



foto 1: CC Kalispera Dell, demonstrace PEGIDA v Drážďanech, dle zdroje (Wikipedia.org) mělo být účastníku 40 000
foto (koláž) 2: autor viz pravý dolní roh, popisky: "Nikdo nepřemýšlí o těchto lidech jako o reprezentantech křesťanů. Tak proč tolik lidí myslí, že tito lidé jsou představitelé muslimů?"
foto 3: autor viz podpis v levém horním rohu

8 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím. Díky za překlad.

    OdpovědětVymazat
  2. Proč je ten článek zkažen tím hloupým obrázkem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak. Ten poslední obrázek mluví za vše:)

      Vymazat
    2. Jak zábavné, můj komentář nevyšel. Nebyl vhodný, byl závadný a to bez lží, urážek. Jen se nehodil. :-)

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Obdivuji upřímně, jak lze snadno manipulovat fakty. Vždy, když čtu, slyším muslimy /tedy ty umírněné jak se tomu moderně říká/ citovat z Koránu, mám pocit, že tuto knihu dotyční vůbec nečetli. Jen jakýsi výtah těch pozitivních výroků. Je to asi možné, spousta lidí jsou křesťany jen proto, že je rodiče dali pokřtít a jinak byli v kostele jen tak někdy a o křesťanství samotném vědí jen fragmenty. Nepochybně je tomu tak i u muslimů. Množství ani neví, že islám jasně říká, že každý se rodí muslimem a až Iblís (ďábel) ho svede k odpadnutí. Kdyby čestně přečetli vše, co určuje islám, tedy Korán a haddísy a citovali i to, co se nehodí do krámu, bylo by celkem pochopitelné, proč vznikají takové iniciativy. Házet pro muslimy pozitivními čísly, citovat jen to vhodné, co má znít libě uchu Evropana, to je výborná taktika. Ono, nakonec hodně muslimů se řídí jen těmi vhodnými citacemi, protože kdyby se museli řídit Koránem, být pravými následovníky Mohammeda, toho se sami děsí. Protože cílem islámu je celý svět , ve kterém budou žít jen muslimové a ne v demokracii či jiné formě sekulární vlády. Ale pod šaríou. A toho se ostatně děsí.

      Vymazat
    5. Takže co se týče komentáře který "nevyšel". Před chvílí jsem na vás reagoval (zvnějšku blogu jako vy) a rovněž jsem přišel o celý komentář. Publikování je aktuálně nastaveno automaticky, bez kontroly, tedy v tom opravdu nefiguruji, cokoli napíšete mělo by se objevit hned, ale jak píšu právě jsem se pokusil komentovat a přišel jsem o svůj komentář, není ani zevnitř blogu. A totéž mi říkali lidé kteří mají také blog na bloggeru, že se jim to stalo také. Takže pěkně hnusná chyba, nebo úmysl, ale ne můj. :-(

      Vymazat
    6. Co se týče manipulací, nevím o jakých mluvíte, to je jen takové vaše plácnutí.
      Co se týče údajné hrozby muslimů, myslím že ta čísla v článku mluví za vše a pokud byste šel po ověřitelných informacích o muslimech a terorismu, dozvíte se v zásadě totéž.
      Co se týče vašeho výkladu Koránu, opravdu si myslíte, že jste schopen Korán vykládat? Zjevně jste Korán nepřečetl, zjevně nejste vzdělaný ani v historii Islámu ani v historii Arabů od kterých pochází a nemáte ani základní religionistické vzdělání. Jestli řeknete že ano, neuvěřím vám, to zkoušejte jinde. Jste obyčejný nevzdělaný Čech izolovaný médii od světa muslimů a ve svém volném čase studujete extrémistické výklady Koránu na internetu - to je celé vaše vzdělání. To, co píšete, že dle Koránu je každý muslim od narození, to je přeci obhajoba Koránu, a vy to tady píšete, jako by to byla kritika. Tím se usvědčujete ze své nevzdělanosti a navíc z totálního nepochopení jakéhokoli náboženského a duchovního smýšlení, postrádáte základní smysl pro náboženství a duchovní filosofii. Jediné, co by vás jakžtakž uklidnilo, by bylo, kdybychom zakázali veškerá náboženství (neplést např. s buddhismem který je filozofií a nikoli náboženstvím). Měl byste si ujasnit, že to, proti čemu jste, je jakékoli náboženství obecně. A až si to uvědomíte, měl byste být od té cti a napsat to rovnou, že vám vadí náboženství obecně.

      Vymazat